2010年7月6日星期二

俄羅斯狂熱 - Local Cuisine 俄羅斯菜

俄羅斯菜最出名都莫過於羅宋湯啦,不過聽聞同香港茶記既紅湯分別好大,味道亦冇咁正,當然口味既野人人唔同,不過一場泥到又點可以唔試真D呢,就算十個難食都要試下啦,唔係返到香港點可以大大聲聲同人講『嘩!正宗羅宋湯原來好難飲架!』先,哈哈!平時去旅行我都會事先上網搵定D當地必食既餐廳或者菜式,今次都唔例外,其中一間位於紅場附近叫Godunov 主打俄羅斯菜,室內裝修的確好有特色,不過晚上8點到達竟然人影都冇個,開始有D擔心,睇睇餐牌原來真係好遊客,菜式干均要成HKD 200-300一客,今日我地一行五人居然cheap 到只叫三道菜,哈哈真失禮!(地址:5 Teatralnaya pl., bldg.1 National Museum 右行1分鐘)

魚子醬Pancake向俄羅斯菜中係計羅宋湯後另一必食既菜式,分黑色既鱘魚子或者係紅色既三文魚子,我地咁cheap當然係食三文魚子啦。哩味菜式向俄羅斯叫Blini,一片薄餅加魚子加sour cream,味道鹹鹹地腥腥地酸酸地,總知好食有限啦!魚子應該係醃製過既,加上又唔係乜野貴價貨色,所以絕冇爆爆脆口感,個人比較喜歡食日式三文魚子多D囉!


原來俄羅斯人都鍾意食內臟架,唔小心點錯炒雞雜,味道唔差蘋果醬味,個人就食唔慣淨雞雜既質感!

聽聞俄羅斯餃子都係傳統菜之一,今日點左客羊肉餃,當地習慣加D酸梅醬同sour cream一齊食。我就話落餃子醋會襯D喇!

每個地方既菜式有貴既亦有平既選擇,哩間連繫快餐 My‧My,可以叫做俄羅斯大家樂,飯堂格局,價錢算叫合理,每餐每人約250 rouble。


哩碗就係傳聞中既羅宋湯 Borsch,偏紅應該加左唔少紅菜頭,飲前按個人喜好落 Sour cream,味道唔太濃亦冇其他網友講得咁鹹,尚可一試。

其他食品,真係只可以話填飽肚就算,唔好再問好唔好食啦喇!(只可遠觀 . . .)

講番俄羅斯既Blini,除左加魚子醬外,仲有甜食或者其他餡料。

唔想冒險幫襯大餐廳還可以認住哩個冬菇亭,平平地試下囉!

再唔係又可以試下向士多買魚子醬同多士,鍾意飲酒既再買埋支俄羅斯孖蒸(Vodka)去附近公園廣場泥個high tea囉。(哩樽cheap野泥,~HKD 20睇相都呃得下架)

俄羅斯Vodka出名就係人都知,不過亦唔可能當水飲,不過哩種無酒精成份既麥啤就唔同喇,男女老幼都0岩飲,味道帶少少酸味,有DD似烏梅汁,當然又冇咁好味啦,味道淡淡夏天飲用相信有助降火!(見下圖婦人手上拎住個支就係)



下一篇:俄羅斯狂熱 - Other Delicacies